Η νήσος Σκύρος
Η Σκύρος είναι το μεγαλύτερο νησί του νησιωτικού συμπλέγματος των βόρειων Σποράδων και ανήκει διοικητικά στο νομό Ευβοίας. Το νησί ξεχωρίζει για τις φυσικές αντιθέσεις του ανάμεσα στο πευκόφυτο βόρειο μέρος του τη «Μερόη» και στο βραχώδες νότιο μέρος του το «Βουνό» όπως αποκαλείται από τους ντόπιους. Η Σκύρος έχει έκταση 212 τετραγωνικά χιλιόμετρα και περιβάλλεται από πολλά άλλα μικρά νησάκια όπως το Σαρακίνικο, τη Βαλάξα, τη Θάλεια, την Πλατεία, την Κούλουρη, τον Αγ. Αρμόλαο, τα Βρυκολακονήσια κ.α. Όταν ο επισκέπτης έρχεται στην Σκύρο αποβιβάζεται στο μικρό αλλά γραφικό λιμάνι της Λιναριάς. Το λιμάνι είναι ένας οργανωμένος οικισμός που εξυπηρετεί όλο το χρόνο τις ανάγκες των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών. Ο κεντρικός οδικός άξονας οδηγεί τον επισκέπτη στη Χώρα της Σκύρου. Η απόσταση δεν ξεπερνά τα δέκα χιλιόμετρα και στην διαδρομή συναντάς τους οικισμούς Αχέρουνες και Ασπούς με τις γραφικές παραλίες τους.
Η πόλη της Σκύρου είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στις πλαγίες του μεσαιωνικού κάστρου και στη σκιά του Βυζαντινού μοναστηριού του Αγ. Γεωργίου. Η είσοδος του κάστρου διακοσμείται από ένα μαρμάρινο λιοντάρι-δρακο σύμβολο των Ενετών. Στη βόρεια πλευρά του οικισμού βρίσκεται η πλατεία ελευθερίας ή Μπρουκ με το άγαλμα της αιώνιας ποίησης να δεσπόζει στο χώρο του. Στην βάση του αγάλματος απεικονίζεται η μορφή του Άγγλου ποιητή Ρόμπερτ Μπρουκ που πέθανε στην Σκύρο κατά την διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. Ο τάφος του βρίσκεται στο βουνό στη θέση «Τρεις Μπούκες».Στην περιοχή αυτής της πλατειάς βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σκύρου με σημαντικά εκθέματα από ανασκαφές στο Παλαμάρι και από άλλες περιοχές της Σκύρου. Επίσης υπάρχει το μουσείο Μάνου και Αναστασίας Φαλτάιτς με το ανοιχτό αμφιθέατρο. Από την πλατεία ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την απεραντοσύνη του πελάγους αλλά να δει και την οικιστική επέκταση της Σκύρου.
Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί «Μαγαζιά» και «Μώλος» είναι από τους πλέον αξιοποιημένοι τουριστικά και δέχονται ένα μεγάλο αριθμό τουριστών. Στην άκρη, στο μικρό ακρωτήρι με τον ανεμόμυλο είναι τα Πουριά με τα αρχαία λατομεία πωρόλιθου και στην συνέχεια η παραλία Γυρίσματα. Συνεχίζοντας την διαδρομή προς τη βορειοδυτική πλευρά του νησιού και με οδηγό τις σχετικές πινακίδες φτάνουμε στο Παλαμάρι. Τον αρχαιολογικό χώρο όπου οι πρόσφατες ανασκαφές έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα της εποχής 2500-3000 χρόνων π.χ. Οι παραλίες της Θεοτόκου, του Αγ. Πέτρου, της Κυρά Παναγίας, της Ατσίτσας και του Πεύκου συνδυάζουν τη θάλασσα με τα πεύκα, εικόνες πανέμορφες σαν πίνακες ζωγραφικής. Η νότια πλευρά του νησιού έχει τις δικές της όμορφες εικόνες. Η παραλία της Καλαμίτσας ιδανική για θαλάσσια σπορ και η Κολυμπάδα για να δεις το μαγεμένο ηλιοβασίλεμα αξίζουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.
Από το λιμανάκι της Λιναριάς το καλοκαίρι ξεκινούν εκδρομικά σκάφη για μια βόλτα στα νότια μέρη του νησιού. Οι σπηλιές της Πεντεκάλης και της Διατρυπτής, οι Ρένες και το Σαρακίνικο είναι τοπία που μένουν αλησμόνητα όταν τα γνωρίσεις. Στην Σκύρο διαβιούν εδώ και αιώνες τα περίφημα Σκυριανά Αλογάκια. Σπάνια ράτσα μικρόσωμων αλόγων μοναδικής στον κόσμο φυλής παλαιοτέρα εξυπηρετούσαν αγροτικές ανάγκες των Σκυριανών, όμως σήμερα διατηρούνται χάρις την αγάπη και το ενδιαφέρον κάποιων φορέων και ορισμένων ιδιωτών.
Η Σκύρος αξίζει να την επισκευτείς!